Wat is Zentangle?

“Zentangle is een makkelijk te leren, ontspannende, leuke manier om prachtige kunstwerkjes te maken door het tekenen van gestructureerde patronen.”

Kun je een potlood of een pen vasthouden? Kun je de I, de S, de C en de O schrijven? Geloof me, dan kun je ook prachtige Zentangle-kunst maken – een inktlijn tegelijk (One stroke at a time).

De Zentangle methode is ontwikkeld door Maria Thomas en Rick Roberts. De drijvende kracht achter hun methode is om alle blokkades weg te halen die mensen hebben om te beginnen met tekenen. Want  wat gebeurt er vaak als je iets wilt gaan maken? Je belandt in beslissingen: wat ga ik tekenen,  op wat voor papier, met pen of potlood of kleur, hoe groot, enzovoorts. En voor je het weet, besluit je om het maar te laten zitten.

De Zentangle methode helpt je probleemloos op weg: in acht stappen heb je een kunstwerk gemaakt. En dat is niet het enige wat het je oplevert.

Want deze laagdrempelige vorm van tekenen is ook ontspannend, het stimuleert jouw eigen creativiteit, je krijgt er meer zelfvertrouwen door en je concentratievermogen wordt groter. 

En zelfs dat is nog niet alles. Ik heb gemerkt dat door het bezig zijn met Zentangle en de methode te volgen, er ook blokkades verdwijnen die niet direct iets met tekenen te maken hebben. Zoals perfectionistisch zijn en mezelf daardoor totaal vastzetten: door Zentangle heb ik ontdekt dat ik veel creatiever ben als ik het resultaat vergeet en gewoon geniet van wat ik aan het doen ben. Ik ben daardoor creatiever in alle aspecten van mijn leven, niet alleen in het tekenen. Zentangle heeft mijn leven verrijkt op veel vlakken en daar door heb ik de opleiding gedaan en het naast mijn betaalde baan te doen zodat ik het kan doorgeven.

Zentangle-kunst is niet alleen mooi om te zien. Het doet meer voor jou. Door volgens de Zentangle-methode gestructureerde patronen te tekenen, kom je in een staat van mindfullness.  En dat heeft allerlei positieve gevolgen.

-je leert makkelijker te focussen
-je oog-handcoordinatie wordt beter
-je creativiteit neemt toe, ook op andere gebieden
-je kan sneller je hoofd leeg maken / stress van je af laten glijden
-je slaapt beter

Wil je meer weten, neem dan een kijkje op www.zentangle.com. Zou je deze tekenmethode willen leren van een CZT (Certified Zentangle Teacher)? Kijk dan bij mijn Workshops voor het huidige aanbod.